Przemkowski Park Krajobrazowy

Miejsce startowe: ścieżka edukacyjna przy siedzibie Nadleśnictwa Przemków (Przemków ul. Ceglana 3)

Propozycja tematyczna zajęć, z możliwością ukierunkowania na wybrany przez szkołę zakres tematyczny:
a) rozpoznawanie tropów zwierząt leśnych;
b) nauka tworzenia zielnika;
c) rozpoznawanie drzew i roślin runa leśnego;
d) rozpoznawanie gatunków ptaków;
e) zapoznanie się z pracą i obowiązkami Leśniczego;
f) ptaki lęgowe naszych lasów;
g) zapoznanie się z funkcjami lasu;
h) warsztaty poświęcone drzewom – rodzaje drzew, określanie wieku, określanie miąższości, pomiary wysokości,
i) wycieczka na szkółkę leśną – drogę, jaką przechodzi drzewko od nasionka do sadzonki; metody produkcji materiału sadzeniowego; metody nawożenia organicznego i mineralnego; system sztucznego nawadniania (deszczowania);
j) sposoby ochrony lasu – ochrona przeciwpożarowa, ochrona przed owadami, ochrona przed szkodami powodowanymi w lesie przez zwierzęta;
k) omówienie pozaprodukcyjnych funkcji lasu.
l) zasady zachowania się w lesie;
m) płazy i gady – prezentacja gatunków występujących w naszym rejonie;

Opis Parku:

Na obszarze Parku dominują bory sosnowe, pośród których znajduje się jeden z największych obszarów wrzosowisk w Polsce. Ciekawostką są występujące w Parku wydmy śródlądowe. W przemkowskim rezerwacie żyją gatunki ptaków, którym grozi wyginięcie w międzynarodowej skali, między innymi: orzeł bielik, derkacz czy kania ruda. To miejsce odpoczynku dla kilkudziesięciu tysięcy gęsi i kaczek, przelatujących nad tymi terenami. Wycieczkę najlepiej rozpocząć w Piotrowicach przy zjeździe do dębu Chrobry (atrakcja Parku, podobno ma 750 lat).

Ponadto będą uczestniczyć w zajęciach archeologicznych dokonując odkryć przyrody zaginionej wiele lat temu. Wyrabiane przez dzieci odciski skamielin pozwolą dowiedzieć im się czegoś więcej o tym jak kilka lub kilkadziesiąt milionów lat temu wyglądała nasza planeta. Dzięki nauce i swoim odkryciom i sztuce tworzenia odcisków uczniowie będą poznawać dinozaury, rośliny i wiele innych organizmów, które wyginęły dawno temu. Dzięki skamielinom poznają klimat jaki panował na Ziemi, na długo przed pojawieniem się dinozaurów.

Wyświetl większą mapę